“Het was best een uitdagende opdracht die wij onze architect meegaven”, vertellen Birgitta en Simke. Het nieuwe Verpleeghuis Leythenrode komt namelijk op de plek van het huidige gebouw zonder dat de bewoners hoeven te verhuizen. Maar het plan is gelukt. De bewoners zien straks alles van dichtbij gebeuren. Birgitta vervolgt: “Natuurlijk is het van belang dat het tijdens de bouw veilig blijft voor bewoners, medewerkers en bezoekers. Dat ze af en toe overlast ervaren, sluit ik niet uit. Wij proberen in elk geval iedereen open en eerlijk te vertellen wat er gaat gebeuren.” Anderzijds, geeft de nieuwbouw ook veel levendigheid. Simke: “We denken erover om een tribune voor bewoners te bouwen, zodat ze zittend alle bedrijvigheid kunnen volgen.”

Virtuele rondleiding

Met trots presenteren we graag een video die alvast een virtuele rondleiding geeft door het nieuwe Leythenrode. Verspreid over het terrein van Leythenrode komen zes gebouwen. Een gebouw krijgt drie woonlagen. In totaal komen er tussen de 144 en 162 appartementen, meer dus dan nu. Daarbij zijn de appartementen van 36 vierkante meter groter dan de huidige kamers. Nu verblijven enkele bewoners met zijn tweeën op een kamer. Straks heeft iedereen zijn eigen zit- en slaapgedeelte en sanitair. Een deel van de appartementen is bestemd voor tijdelijke bewoners; mensen die bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname tijdelijk niet thuis kunnen wonen.
Alle bewoners van Leythenrode die nieuwsgierig zijn hoe de nieuwe woning er straks uitziet, kunnen een kijkje nemen in het restaurant. Daar is een modelwoning ingericht.

Kas en binnentuin

Wat zo mooi is van het nieuwe Leythenrode is dat het groen naar binnen haalt met bijvoorbeeld een kas en op elke etage een hangende tuin. Bewoners kunnen er veilig in- en uitlopen en doordat de zomerse warmte opgeslagen wordt en gebruikt in de winter is de temperatuur aangenaam.
Het nieuwe verpleeghuis nodigt bewoners uit om te bewegen en te beleven. Via een domoticasysteem krijgt iedere bewoner de vrijheid die hij of zij aankan. “Ze kunnen bijvoorbeeld een wandeling, al dan niet in de rolstoel, maken door de kas of door de binnentuin. Die binnentuin krijgt een moestuin, waar de liefhebber zelf mag tuinieren. Ook kunnen ze naar een van de winkeltjes, de kapper of een kopje koffie halen aan de bar.’’

Energieneutraal

Door warmte- en koudeopslag, zonnepanelen en het gebruik van restwarmte van het ernaast gelegen Alrijne Ziekenhuis wordt het nieuwe verpleeghuis zoveel mogelijk energieneutraal.

Zusterflat

Op dit moment worden kantoren in het hoge gebouw van het Leiderdorpse verpleeghuis verbouwd tot slaapkamers. Bewoners die voor de nieuwbouw moeten wijken, kunnen hier terecht. Zo is en blijft er plek genoeg voor iedereen en is een opnamestop tijdens de nieuwbouw niet nodig.

De verbouwing begint dit najaar wanneer de leegstaande zusterflat van het verpleeghuis tegen de vlakte gaat. Daardoor ontstaat ruimte om aan de nieuwbouw van de eerste gebouwen te beginnen. De verwachting is dat eind 2022 al de eerste ruim honderd bewoners hun intrek in hun nieuwe appartementen kunnen nemen. Daarna gaat het hoge gebouw tegen de vlakte, zodat ook daar kan worden gebouwd. Eind 2023 is alles klaar. “Dit wordt een klein woonwijkje in een dorp, echt heel mooi met al dat groen.’’, aldus Birgitta en Simke.

Kijk voor meer informatie op de pagina nieuwbouw 2023.
Bron: Leidsch Dagblad
Beeld: Tangram Architekten