Vandaag mocht ik de collega's van de Braassem een handje komen helpen. Ik voelde mij meteen heel welkom. De collega's waren blij verrast dat ik in de zorg wilde helpen. Drie weken geleden liep ik een dag mee in ons verpleeghuis in Alphen aan den Rijn. Dit keer heb ik gelukkig bij het helpen douchen natte gymschoenen kunnen voorkomen, maar ik voelde mij wel erg onhandig. Ik weet niet hoelang de Swash (red: wegwerp washandje) in de magnetron moet, wat voor soort incontinentiemateriaal iemand gebruikt, waar de waskarren staan of iemand nu wel of niet korstjes van de boterham kan eten en nog veel meer. Dan voel ik mij vooral tot last voor de collega's die ik iedere keer dit soort vragen moet stellen terwijl zij andere bewoners aan het verzorgen zijn. 

Maar het was vooral genieten van werken in de zorg! Zo vertelde ik aan een bewoner dat ik normaal gesproken op kantoor werk. Zij merkte vervolgens op: "en nu moet je van die vieze lelijke oude wijven wassen". Ik heb haar vervolgens kunnen vertellen dat dit soort momenten voor mij juist genieten is. En dat zij inderdaad niet meer de jongste was, maar dat er van vies en lelijk geen sprake was. Later kreeg ik een groot compliment van haar: "U meende echt wat u zei, u bent lief voor mij en ik zie dat u plezier heeft in wat u doet." Fijn dat ik dat heb kunnen overdragen.

Verder heb ik hand-en-spandiensten verleend: een ongelukje op het toilet verhelpen, bed opmaken, haren invlechten, boterhammen smeren en tijd maken voor een gesprek met verschillende bewoners.

Die kop koffie om 10.30 uur smaakte heerlijk, na vooral aan de 'zonkant' van Leythenrode te hebben gewerkt. Tijdens de koffiepauze zijn allerlei onderwerpen besproken. De werkdruk, het belang van een collega in de huiskamer, de mogelijkheid om naar congressen te gaan en natuurlijk de nieuwbouw. Dit team had de volgende wensen voor nieuw Leythenrode: kamers waar een echtpaar bij elkaar kan slapen (op deze afdeling woont een echtpaar dat nu gescheiden slaapt), overal naar buiten kunnen, veel groen om te wandelen, tilliften aan het plafond en airco. Lideweij, Angelique, Trudy, Monique, Xena, Ria en Jantien, ik neem jullie wensen mee naar de architect. Jullie zijn een mooi team waarvan ik vandaag even deel vanuit mocht maken. Dank jullie wel.