Nieuwbouw Leythenrode: kleinschalig wonen en beleving staan voorop

Verpleeghuis Leythenrode wordt helemaal vernieuwd. In de zomer van 2022 is het startsein gegeven voor de sloop van het gebouw. Het realiseren van de nieuwe gebouwen bestaat uit twee fases. Het startsein van de bouw werd eind juni 2023 gegeven. Naar verwachting is in maart 2026 het nieuwe Leythenrode helemaal klaar.

Hoe gaat het er straks uit zien?

  • Bekijk het interview van het Leidsch Dagblad van 12 maart 2021. Directeur Birgitta Weimar en manager Huisvesting Simke de Jong vertellen meer over de nieuwbouw.
  • In dit filmpje kunt u zien hoe het er straks uit gaat zien in het nieuwe Leythenrode.
  • Alvast ervaren hoe groot het appartement in het nieuwe Leythenrode is? U kunt alvast ervaren hoe groot een nieuw appartement is in het nieuwe Leythenrode (36 m2). Bekijk dit filmpje dat we hebben gemaakt.

Wat maakt het nieuwe Leythenrode bijzonder?

Kleinschalig wonen is in het nieuwe Leythenrode het uitgangspunt. Daarnaast wordt het nieuwe Leythenrode volgens een nieuw zorgconcept ingericht, waarin bewoners onafhankelijk, veilig en zonder hulp kunnen bewegen over de afdelingen maar ook in de buitenruimte. Hiervoor worden een soort circuits in de tuin en over de afdelingen gemaakt, vol afwisseling en gericht op ‘beleving’. Zachte kleuren en ronde vormen zijn hierbij de basis. Vanuit de eigen woning/afdeling is er steeds uitzicht op de groene omgeving, levendigheid en anderen.

Elke bewoner heeft een eigen kamer met eigen sanitair. De bewoner kiest zelf hoe de kamer wordt ingericht. Zo heeft ieder privacy, maar als iemand behoefte heeft aan contact, dan is de gezamenlijke huiskamer dichtbij. Het verpleeghuis wordt ook een fijne plek voor bewoners en naasten om elkaar te ontmoeten. Er komen overal sfeervolle patio’s met groen en daglicht. Er zijn winkeltjes, een kapper en een restaurant.

Daarnaast is er veel aandacht voor ‘groen’ in huis: er is een grote kas waarin mensen ook bij minder weer ‘buiten’ kunnen zitten op het terras. Zo komt er ook veel natuurlijk licht binnen door het glazen dak. Er is een binnentuin waardoor de natuur naar binnen wordt gehaald. Op elke verdieping is er een groot terras met ook veel aandacht voor groen: bewoners hebben niet het idee dat ze op een etage wonen. Rond het gebouw Leythenrode wordt een parkachtige tuin aangelegd, met onder andere een moestuin.

Op het gebied van duurzaamheid scoort het nieuwe Leythenrode hoog: van zonnepanelen tot warmte/koude opslag, van innovatieve waterafvoer en het gebruik van restwarmte uit het ziekenhuis van Alrijne.

Locatie

Het nieuwe Leythenrode komt op dezelfde locatie als nu. Bewoners/naasten en collega’s hebben een sterke voorkeur voor de huidige locatie: het is een plek die als prettig wordt ervaren vanwege de ligging in het groen, de rust, de aansluiting bij de woonwijk en de nabijheid van het park en winkelcentrum.

Sloop

Sloop

Nieuwbouw

Nieuwbouw

Planning

Planning

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Stel een vraag of geef uw mening

Stel een vraag of geef uw mening